Boeren Nieuwkoopse Plassen kunnen verder

Honderden boeren rond Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen kunnen hun bedrijf verder ontwikkelen. Er komt geen nieuw veenmosrietland in de Meijegraslanden.

Boeren+Nieuwkoopse+Plassen+kunnen+verder
© Jaco Kastelein

Dat staat in het nieuwe beheerplan waarover LTO Noord en provincie Zuid-Holland een akkoord bereikten. 'Heel lang was het beheerplan voor ons onaanvaardbaar. Maar met dit resultaat zijn we zeer verheugd', zegt Sjaak Voorend, voorman van de Nieuwkoopse LTO-werkgroep.

Wel komt er 30 hectare nieuw blauwgrasland dat stikstofgevoelig is. Ook komt er 50 hectare rietmoeras voor de beschermde roerdomp. Voorend: 'Belangrijk is dat die roerdompbiotoop zich nooit ontwikkelt tot veenmosrietland. Eerst wilde de provincie dat niet vastleggen. Dat is nu wel voor elkaar'.

Vergunning

Voor uitbreidingen moeten boeren een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen, zeker voor blauwgrasland en bestaand veenmosrietland, omdat die stikstofgevoelig zijn. Mocht een boer vooralsnog geen vergunning krijgen, dan neemt de provincie de extra investeringen voor stikstofreductie voor haar rekening.

'Er moet een gelijk speelveld zijn, zodat de concurrentiepositie van de bedrijven gewaarborgd blijft', staat in het beheerplan. Voorend: 'Wij blijven alert hierop. Er moet hierover snel duidelijkheid komen en wij willen er graag bij worden betrokken'.

Staten positief

Een meerderheid van de Statenleden was woensdag tijdens de commissie Groen & Water positief over het beheerplan. Het provinciebestuur moet komende dinsdag het plan nog vaststellen. Daarna ligt de bal bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

'Een aantal maatregelen is Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gerelateerd. Daarom willen we dat Dijksma nu doorpakt met de PAS', stelt een woordvoerder van de provincie.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer