Brede+steun+Tweede+Kamer+voor+mestwet
© Wageningen UR

Brede steun Tweede Kamer voor mestwet

De verplichte mestverwerking voor boeren met een mestoverschot kan op brede steun rekenen in de Tweede Kamer. Dat bleek gisteren tijdens een debat over de mestwet.

In de wet is geregeld dat veehouders met een mestoverschot verplicht een deel van het overschot moeten verwerken.

Volgens Dijksma moet de wet per 1 januari 2014 ingaan. Het stelsel van verplichte mestverwerking moet evenwicht op de mestmarkt brengen, liet zij weten.

20 kilometer

De Kamerleden willen nog wel een aantal zaken aanpassen. Zo ligt er een voorstel om boeren die hun overschotmest binnen 20 kilometer van hun bedrijf kunnen afzetten, vrij te stellen van de verwerkingsplicht. Dat initiatief kwam van de SP en SGP.

Dijksma vindt dat geen goed idee. Zij vreest dat die stap de landelijke verwerkingsplicht ondermijnt en dat de administratieve lasten te hoog worden. Ook zou het te fraudegevoelig zijn. Het amendement wordt volgende week dinsdag in stemming gebracht.

Mineralenconcentraat

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil dat Dijksma zich sterker maakt om mineralenconcentraat als kunstmestvervanger toegelaten te krijgen.

Dijksma liet weten de lopende pilots met mineralenconcentraat te willen verlengen. Maar daar is wel toestemming van Brussel voor nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer