Groenbemester niet onder fosfaatnorm

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de teelt van groenbemesters als bodemverbeteraars wordt vrijgesteld van de fosfaatgebruiksnormen. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet onderzoeken of dat geregeld kan worden.

Vanmiddag nam de Kamer een motie aan van SGP, CDA en D66 die daar om vraagt. Eigenlijk wilden deze fracties een duidelijke toezegging van Dijksma dat ze de vrijstelling gaat invoeren, maar daar kleeft volgens de staatssecretaris een risico aan.

Consequenties

Wanneer de extra bemesting op de groenbemester ten koste zou gaan van het hoofdgewas schiet de boer er niets mee op, waarschuwde Dijksma. Ze beloofde dat ze gaat onderzoeken wat de consequenties zijn. Als de uitkomst positief is, lijkt de vrijstelling er te komen.

De Kamer nam een motie aan van de ChristenUnie die vraagt om een ‘passende’ stikstofgebruiksnorm voor luzerne op klei in te voeren. Daarmee wil Carla Dik-Faber bereiken dat akkerbouwers luzerne, dat goed is voor de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit, rendabel kunnen telen.

Loskoppelen

Een meerderheid was er eveneens voor de motie van VVD, CDA en SGP die een onderzoek vraagt hoe de derogatie kan worden losgekoppeld van het actieprogramma Nitraatrichtlijn. Bovendien moet worden nagegaan of de EU-Nitraatrichtlijn kan worden samengevoegd met de Kaderrichtlijn Water en de Grondwaterrichtlijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer