Uitslagen+nacontrole+NAK+eerder+bij+teler
© nieuwe oogst

Uitslagen nacontrole NAK eerder bij teler

De uitslagen van het nacontrole-onderzoek door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) zijn ten opzichte van voorgaande jaren eerder bij de teler. Dit ondanks het feit dat de bemonstering drie weken achterloopt.

Alle monsters voor de nacontrole onderzoekt de keuringsdienst dit jaar met de snelle PCR-techniek. Hiermee is de uitslagverstrekking met gemiddeld vier weken te versnellen.

Later van start

NAK is sinds enkele weken volop bezig met de nacontrole-onderzoeken aan pootaardappelen. Door het koude voorjaar en de gunstige luizenomstandigheden is er later gerooid, waardoor de bemonsteringen dit jaar later van start gingen.

Daar komt bij dat er door de regenval van de laatste weken minder is gerooid. Dat heeft nog geen invloed op de voortgang van de onderzoeken.

Verlagingspercentage

Inmiddels is 28 procent van het geschatte aantal monsters (19.500) bemonsterd. Het verlagingspercentage is nu 9 procent. Dat percentage heeft betrekking op 13,4 procent van de te onderzoeken oppervlakte.

Bekijk meer over: