Uitstel Ganzenakkoord dreigt

Uitstel van het van het Ganzenakkoord lijkt een reële optie te zijn geworden. Het extra benodigde geld om de ganzenschade te vergoeden is een belangrijk struikelpunt.

Uitstel+Ganzenakkoord+dreigt
©

Deze week liet Overijsselse gedeputeerde Hester Maij weten dat haar provincie geen extra geld wil vrijmaken om extra ganzenschade te vergoeden.

Dat is weliswaar geen standpunt namens alle provincies, maar hiermee brengt zij het Ganzenakkoord wel in een lastig parket. Want zonder extra geld kunnen de aflopende contracten van foerageergebieden niet worden verlengd. Naar verluidt gaat het daarbij om een bedrag van 1,5 miljoen.

In 2013 loopt 68 procent van de verleende ganzenbeheersubsidies af. In 2014 en 2015 de overige 32 procent. Boeren die foerageergebieden hebben kunnen met deze subsidies de schade dekken.

Later beginnen

Peter de Koeijer van LTO wil niet overhaast reageren. 'De provincies hebben gezegd dat ze eind september uitsluitsel geven of het benodigde geld er komt. Ik kan alleen daarop wachten.'

Wel geeft hij aan dat als het akkoord niet rond komt, het Ganzenakkoord op een later tijdstip zal beginnen. Volgens de planning zou het Ganzenakkoord per 1 november ingaan.

Jacht

Dat zou betekenen dat de jacht, ook op overjarige grasland, gewoon deze winter kan plaatsvinden.

De Koeijer: 'We hebben altijd gezegd dat het hele akkoord moet worden uitgevoerd en niet onderdelen ervan. Daar houden we ook aan vast. Het overbruggingsgeld van de provincies moet er komen om de foerageergebieden in stand te houden.'

Hechten aan akkoord

De Koeijer benadrukt dat jacht in de winter het probleem van de overzomerende ganzen niet oplost. 'Daarom hechten wij aan dit akkoord. Dat is erop gericht het aantal overzomerende ganzen met meer dan de helft terug te brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer