SGP+tegen+mestbeleid+Dijksma
© Nieuwe Oogst Arno de Snoo

SGP tegen mestbeleid Dijksma

De voorstellen voor het mestbeleid via het vijfde Actiepogramma Nitraatrichtlijn zijn zeer nadelig voor de Nederlandse agrarische sector. Dat stelt SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Het ziet er slecht uit voor de Nederlandse landbouw, meent Dijkgraaf. 'Brussel dreigt onze melkveehouders geen derogatie voor het uitrijden van meer mest op eigen land te geven als Nederland niet instemt met onder meer een verdere aanscherping van de gebruiksnormen voor dierlijke mest.'

Brussel wil zelfs de stikstofgebruiksnormen op löss- en zandgrond 20 procent lager hebben, vervolgt Dijkgraaf. 'Ook eist Europa hogere werkingscoëfficienten. De SGP accepteert dat niet.'

Derogatie

Volgens de SGP voldoen veel melkveebedrijven al aan de voorwaarden van de Nitraatrichtlijn en daarmee aan de voorwaarden voor de derogatie.

Dijkgraaf stelt dat een verlaging van de gebruiksnormen en verhoging van de werkingscoefficienten leidt tot minder mest op het land.

Bodemvruchtbaarheid

'Dat tast niet alleen de bodemvruchtbaarheid aan, maar zorgt er juist ook voor dat de bodem steeds minder mineralen vast kan houden', verzekert Dijkgraaf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer