Kenniscentrum: suikertaks niet onderbouwd

De column waarin algemeen directeur Paul van der Velpen van GGD Amsterdam oproept tot een suikertaks, geeft enkel zijn eigen opinie weer. 'Die is niet onderbouwd met wetenschappelijke feiten', stelt Andries Olie van Kenniscentrum Suiker en Voeding.

Op de website van de GGD en Binnenlands Bestuur verscheen 12 september 2013 een column van Van der Velpen. Daarin zegt hij dat suiker de gevaarlijkste drug van deze tijd is.

Zo zou volgens Van der Velpen iemand die koekjes eet blijven dooreten ook al doet zijn maag pijn. Verder zou het net zo zwaar zijn om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken. Verslavingstherapie zou bovendien beter zijn dan diëten.

Meta-analyses

Voor de uitspraak ‘suiker de gevaarlijkste drug van deze tijd is’ is volgens de manager Voeding en Gezondheid geen wetenschappelijke onderbouwing. 'Meta-analyses laten heel duidelijk zien dat suikerinname helemaal niet verslavend kan zijn.'

'Bij verslaving, waar fysieke tolerantie en’ withdrawal’ optreedt, lijkt het mesolimbisch-dopaminesysteem een rol te spelen. Dat systeem is niet direct gekoppeld aan de inname van suiker', weet Olie.

Snoepen

Fysiologisch bestaat suikerverslaving niet, geeft de manager verder aan. 'Te veel snoepen is gewoontegedrag dat is aangeleerd. Dat voldoet niet aan de criteria van afhankelijkheid van een middel.’

Suiker komt dan ook niet voor op lijsten van middelen of stoffen die (potentieel) verslavend zijn, benadrukt Olie in reactie op de column.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer