Taks voor 'gevaarlijkste drug deze tijd: suiker'

Suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd, stelt algemeen directeur Paul van der Velpen van GGD Amsterdam. Hij vindt daarom een suikertaks op zijn plaats, meldt hij 12 september in een column op de websites van Binnenlands Bestuur en GGD Nederland.

Taks+voor+%27gevaarlijkste+drug+deze+tijd%3A+suiker%27
© Nieuwe Oogst


Steeds meer mensen hebben overgewicht. De obesitas-epidemie breidt zich uit en leidt tot steeds hogere zorgkosten. Tegelijkertijd wil de overheid de kosten voor zorg in de hand houden en waar mogelijk bezuinigen.

Maar ja, hoe krijg je de obesitas-epidemie onder controle? Eén mogelijkheid is het stimuleren van (extra) beweging.

Geen verkeerde voeding

Dat heeft de steun van de voedingsindustrie. Hun motto is namelijk: 'Er bestaat geen verkeerde voeding'. Beweeg voldoende en je verliest vanzelf de nodige kilo’s. Maar bestaat er echt geen verkeerde voeding?

Endocrinoloog Aart Jan van der Lelij legde laatst in de Volkskrant uit hoe het in ons lichaam werkt. Hebben we energie nodig, dan eten we. Is er genoeg energie, dan stoppen we.

Hongergevoel

Van dat principe maken vooral eiwitten en vetten gebruik. Suiker verstoort dat mechanisme. Wie suikers inneemt, wil steeds meer, ook als het hongergevoel is verdwenen.

Net als alcohol en tabak is suiker dus eigenlijk een drug. Hier ligt een belangrijke rol voor de overheid. Het gebruik van suiker zou ontmoedigd moeten worden. En gebruikers moeten gewezen worden op de gevaren.

Dat lijkt misschien overdreven en vergezocht, maar suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen.

Paul van der Velpen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer