Kippen%2D+en+varkensstallen+meest+duurzaam
© Janet Beekman

Kippen- en varkensstallen meest duurzaam

Vooral pluimveehouderijen en varkenshouderijen doen het goed met de bouw van duurzame stallen. Rundveebedrijven blijven achter.

Dat staat te lezen in de monitor Integraal Duurzame Stallen, die staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Van alle stallen is momenteel 5,7 procent duurzaam. Het doel van 6 procent is daarmee nagenoeg gehaald.

Pluimveesector voorop

Nederland telde afgelopen januari 83.000 stallen. Pluimveehouderijstallen zijn voor 15,7 procent duurzaam en in de varkenshouderij is dat 8,8 procent. Beide sectoren hebben daarmee nu al het doel van 8 procent voor eind dit jaar gehaald.

De rundveehouderij blijft met 3,7 procent achter. De groei van het aantal duurzame stallen, gecombineerd met het aantal dat in aanbouw en voorbereiding is, laat een gestage toename zien van duurzame stallen in Nederland.

UDV

Om dit proces te versnellen, hebben de organisaties die betrokken zijn bij de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij (UDV) afgesproken dat vanaf 2015 alle nieuwbouwstallen integraal duurzaam zullen zijn.

Zij werken een stimuleringspakket uit met prikkels om deze doelstelling te halen. Dijksma stelt dat er alles aan moet worden gedaan om het proces van duurzame stallenbouw te versnellen.

Stimuleren

In 2012 en 2013 kunnen en konden ondernemers gebruik maken van regelingen als de Investeringsregeling Integraal duurzame stallen en de Maatlat Duurzame Veehouderij die de bouw van duurzame stallen verder stimuleren.

Daarnaast blijft Dijksma zich inzetten om ook via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vanaf 2014 investeringen in deze stallen te blijven ondersteunen.

Klik voor het hele rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer