Brabant begrenst bouwblok melkveehouderij

De Brabantse Staten hebben gistermiddag unaniem ingestemd met de begrenzing van het bouwblok voor de melkveehouderij tot maximaal 1,5 hectare. Dat meldt De Boerderij.

Brabant+begrenst+bouwblok+melkveehouderij
© Monique Jansen

Dit besluit betekent dat melkveehouders in Brabant bij nieuwbouw of uitbreiding niet meer groter kunnen bouwen dan 1,5 hectare bouwblok. Ook zullen melkveehouders, net als de overige veehouderijsectoren, getoetst gaan worden duurzaamheid- en milieueisen.

De maat van een bouwblok voor de melkveehouderij is maximaal 1,5 hectare, exclusief voerplaten.

Intensivering

De beslissing is een reactie op de intensivering van de melkveehouderij in Brabant. Provinciale Staten van Noord-Brabant willen al langer een scherpere definitie van het begrip grondgebonden veehouderij.

Volgens gedeputeerde Yves de Boer zouden de intensieve melkveebedrijven op andere waarden getoetst moeten gaan worden. Daarom is een herdefinitie nodig.

Een uitbreiding is alleen nog mogelijk als veehouderijbedrijven voldoen aan de aanvullende maatregelen die Brabant gaat opstellen. Ook wordt een systeem uitgewerkt waarbij (grotere) uitbreiding van bedrijven alleen mogelijk is na sloop van andere stallen.

Groei remmen

Door dit salderingssysteem wil Brabant de groei van de veestapel remmen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer