Saldo melkveehouderij stijgt 4.600 euro

Het saldo van melkveehouderijbedrijven over het eerste half jaar van 2013 ligt 4.600 euro hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste driehonderd bedrijven die hun perioderesultaten bij Flynth laten samenstellen.

Saldo+melkveehouderij+stijgt+4%2E600+euro
© Jos Thelosen

De bedrijven produceerden 12.400 kilo melk meer, een stijging van 3 procent. Het bedrag dat ondernemers uiteindelijk beschikbaar hadden voor privé, aflossingen en reservering steeg op halfjaarbasis met 4.700 per bedrijf naar 56.900 euro.

Daarmee is het bijna gelijk aan het resultaat van het eerste halfjaar van 2011 wat het hoogste resultaat ooit was, geeft het accountant- en adviesbureau aan.

Ontvangsten

De ontvangsten voor melk kwamen door de gestegen melkprijs en het vetgehalte 2,44 cent per kilo melk hoger uit. Dat is een stijging van 6,3 procent. De verkoop van vee leverde het eerste halfjaar 0,48 cent per kilo melk minder op. Er werden minder melkkoeien verkocht.

De prijzen voor slachtvee waren hoger, de prijzen voor kalveren daalden. De totale ontvangsten stegen per kilo melk met 1,97 cent. Doordat de melkproductie met 12.400 kg groeide, zijn de ontvangsten op bedrijfsniveau 13.600 euro hoger.

Voerkosten

De totale uitgaven stegen met 1,50 cent per kilo melk. Belangrijkste factor hierbij zijn volgens Flynth de met 23,2 procent gestegen uitgaven aan voer (+ 1,98 cent). De uitgaven aan voer klommen vooral door de hogere mengvoerprijzen.

Naast voer stegen de algemene kosten (0,2 cent). De gewas- en mestafzetkosten daalden, bij de veekosten stegen de kosten voor fokkerij en melkcontrole met ruim 8 procent.

Strooisel

De kosten van strooisel daalden 17 procent, omdat steeds meer bedrijven gescheiden (droge) mest als box-vulling gebruiken, meldt het accountant- en adviesbureau in het saldo-overzicht aan.

Klik voor complete cijferoverzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer