SP: boer breidt tegen zijn zin uit

Veel boerenbedrijven groeien liever niet, maar moeten wel om te overleven. Dat blijkt uit een enquête van de Socialistische Partij (SP) waarop 841 boeren reageerden, meldt de Stentor.

SP%3A+boer+breidt+tegen+zijn+zin+uit
© SP

De meeste boeren willen hun bedrijf niet uitbreiden, maar voelen zich daartoe wel gedwongen door lage opbrengsten en strengere eisen aan dierenwelzijn en milieu. De partij brengt deze en andere resultaten later vandaag naar buiten.

De helft van de boeren heeft uitbreidingsplannen. Toch geeft 82 procent van hen aan liever een bedrijf van normale proporties te hebben, als daar een fatsoenlijk inkomen mee te verdienen valt, dan een megabedrijf.

Grotere boerderijen

'Elke dag geven zeven boeren in Nederland er de brui aan', zegt SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven. 'Maar het aantal dieren in de agrarische sector neemt alsmaar toe. Boerderijen worden dus steeds groter.'

Terwijl burgers volgens Van Gerven vragen om beter dierenwelzijn en garanties voor gezondheid en duurzaamheid, lijkt de markt te vragen om nog lagere prijzen en schaalvergroting.

Traditionele familiebedrijf

LTO Nederland herkent zich in de uitkomsten van de enquête. 'Het traditionele familiebedrijf zit in het nauw', zegt woordvoerder Maarten Leseman van de landbouworganisatie.

'Door de groei van het aantal megabedrijven blijft er minder ruimte voor kleinere bedrijven. Die grote groep boeren heeft het daardoor steeds moeilijker.'

Klik voor de complete enquête op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer