Kalftransport+Turkije+%27onaanvaardbaar%27
© LTO Noord communicatie

Kalftransport Turkije 'onaanvaardbaar'

De plannen van het ministerie van Economische Zaken om binnenkort de export van jonge kalveren (9-12-26 weken) naar Turkije toe te staan, zijn 'ethisch onaanvaardbaar'. Dat stelt dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals (EoA).

De organisatie is gespecialiseerd in dierenwelzijn tijdens langeafstandstransporten. Het transport naar en de slachtpraktijken in Turkije brengen ernstig dierenleed met zich mee, meent EoA.

'Runderen worden routinematig mishandeld, geslagen, de ogen ingestoken, elektrische schokken toegediend en aan een poot in de lucht gehesen', stelt de organisatie na drie bezoeken aan Turkse slachterijen.

Morele verantwoordelijkheid

Vooral aan de Europese Unie (EU) grensovergang van Bulgarije naar Turkije ontstaat veel dierenleed door lange wachttijden, extreme hitte en tekort aan water en voedsel.

'Eenmaal over de grens, gelden de EU-regels niet, maar dat ontslaat Nederland niet van haar eigen morele verantwoordelijkheid', meent directeur Lesley Moffat van EoA.

Tekortkomingen verhelpen

Eyes on Animals wil met veegedragsdeskundigen en professionele slachters teruggaan naar Turkije om te proberen de tekortkomingen in de inrichting van slachthuizen te verhelpen.

Maar er ook medewerkers trainen op het gebied van dierenwelzijn en ze te leren omgaan met dieren die gewond aankomen.

Donatie

Een groot Nederlands veetransportbedrijf heeft EoA al een donatie gedaan om dit mogelijk te maken. 'Dat was een grote verrassing', geeft Moffat toe.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer