Rabobank+neemt+beheer+bankrekening+over
© Nieuwe Oogst

Rabobank neemt beheer bankrekening over

Rabobank staat zichzelf toe om het beheer van bankrekeningen over te nemen. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag.

De reportage vertelt het verhaal van Gerwald van Noordenburg uit het Gelderse Andelst. Hij is eigenaar van Van Noordenburg Groenvoorziening. Sinds het begin van dit jaar zijn zijn bankrekeningen maandenlang geblokkeerd door de Rabobank Oost-Betuwe.

Aanmaningen

De blokkade betekent dat Van Noordenburg geen enkele transactie kan uitvoeren zonder toestemming van de bank. Iedere factuur moet hij inscannen en opsturen in de hoop dat die betaald wordt. Veel rekeningen worden niet betaald en de aanmaningen stromen binnen.

En dat terwijl de ondernemer zijn rekeningen best kon betalen. Zijn bedrijf was weliswaar verliesgevend – hij had een belangrijke opdrachtgever verloren – maar hij had niet één betalingstermijn gemist op de rente- en aflossing van de ruim 6,5 ton aan leningen van Rabobank, zo bevestigt zijn accountant Mari Thijssen (Flynth) en blijkt ook uit de correspondentie met de bank.

Rechter

De makers van de reportage stellen dat de gebeurtenissen de vraag oproept of een bank zomaar een kredietlijn mag opzeggen en het beheer van een bankrekening mag overnemen.

Voor kleine ondernemers is een gang naar de rechter echter vaak te duur, en dat weten banken maar al te goed, schrijven de journalisten. 'Ondernemers zullen er op een andere manier uit moeten komen, als ze door de bank tegen de muur worden gezet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer