Rabo zoekt groei in agrisector

Rabobank gaat zich nog meer richten op de internationale voedselbranche en de agrarische sector. Dat heeft Rabo-topman Piet Moerland gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank.

René BouwmeesterDe Nederlandse boeren en tuinders zullen niet direct iets merken van de internationale focus op de land- en tuinbouw. Rabobank heeft op agrarisch gebied in Nederland al een marktaandeel van 85 procent. Moerland stelt wel dat de bank ‘selectief blijft met kredietverstrekking, vooral in de glastuinbouw’.
De Rabo-topman verwacht dat de food- en agrisector blijft groeien. ‘De wereldbevolking groeit de komende decennia naar negen miljard mensen. Dan moet je aanwezig zijn op de plekken waar dat gebeurt.’
Volgens de bankentopman ligt de focus daarom vooral op opkomende economieën als Brazilië en de Aziatische landen. Ook de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Polen mogen op warme belangstelling van de bank rekenen.

Scherper financieren

Rabobank ziet zich als leider op het gebied van agrarische financiële dienstverlening en wil die rol uitbouwen. Dat betekent dat de bank zich in het buitenland sterker gaat manifesteren en scherper gaat financieren, aldus Moerland. Kredietverstrekking in sectoren die niet tot de focussectoren behoren, wordt afgebouwd.
Rabobank zet ook in op kennisontwikkeling van de agrarische sector. ‘Wij kunnen die rol als marktleider alleen vervullen als we expert zijn op elk gebied: van suikerproductie tot maïs en graan,’ zegt Moerland.
De bank maakte verder bekend dat de nettowinst met 14 procent is gedaald tot 1.112 miljoen euro. De kredietverstrekking aan de food- en agrisector daalde met twee procent tot 90,6 miljard euro, al bleef de verstrekking aan de primaire sector met 59,9 miljard euro vrijwel gelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer