Tweede uitbraak H7N7 vogelgriepvirus Italië

In Italië is nog een bedrijf besmet met het hoogpathogene vogelgriepvirus H7N7. Het gaat om een bedrijf met 585.000 leghennen van dezelfde eigenaar als het eerder getroffen bedrijf in Ostellato.

Tweede+uitbraak+H7N7+vogelgriepvirus+Itali%C3%AB
© ilrestodelcarlino.it

Deze tweede uitbraak is vastgesteld in Mordano (provincie Bologna), zo’n 50 kilometer ten zuiden van de eerste besmetting. Omdat de eieren van het bedrijf in Ostellato werden geleverd aan een op dezelfde locatie gevestigd pakstation gaat men ervan uit dat het virus zich op deze wijze verplaatste.

Hoewel geen klinische verschijnselen werden waargenomen, kwam uit PCR-onderzoek H7N7 naar voren. Op basis van die vaststelling worden de dieren geruimd en een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld.

Extra maatregelen

Italië heeft daarnaast een tijdelijke controlezone vastgesteld die het oostelijke deel van de regio Emilia Romagna beslaat. Daar zijn extra maatregelen van kracht. Zo moet pluimvee binnen worden gehouden.

Verder is sprake van een beperkte standstill en moet het aanwezige pluimvee iedere 21 dagen serologisch en virologisch worden getest. Tevens worden nationale maatregelen van kracht om de monitoring te intensiveren op bedrijven die aan hetzelfde pakstation leveren.

Wilde vogels

De nu beschikbare informatie wijst er volgens de Italiaanse deskundigen op dat een laagpathogeen virus in het koppel is geïntroduceerd (mogelijk via wilde vogels) dat vervolgens is gemuteerd tot een hoogpathogeen virus.

Extra reiniging

Nederlandse vervoermiddelen die in Italië zijn geweest en gebruikt om broedeieren of pluimvee te transporteren, moeten bij terugkeer in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan.

De ruiming van de 128.000 hennen in Ostellato, waar vorige week vogelgriep werd gevonden, is gisteren afgerond. Het nationale referentielaboratorium in Parma bevestigt dat daar sprake was van hoogpathogene H7N7.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer