Aaltjesschema+door+ProGem%C3%BCse+praktischer
© Nieuwe Oogst

Aaltjesschema door ProGemüse praktischer

Het interregionale project ProGemüse droeg bij aan een werkbaarder versie van Aaltjesschema.nl. Tijdens de slotbijeenkomst in Vredepeel presenteerden de betrokken onderzoekers resultaten aan Duitse en Nederlandse telers.

Op de website Aaltjesschema is nu een pdf te vinden met aaltjes informatie die de teler interactief kan samenstellen. Voordeel ten opzichte van de oude versie is dat er geen storingen meer optreden door de macro's in het oude Excel-bestand.

Onderzoeker Thea van Beers van Wageningen UR liet zien hoe teeltgegevens de teler meer informatie opleveren over de ontwikkeling van de aaltjespopulatie.

Toegankelijk

De schema's die aaltjesschema.nl maakt zijn direct aan te klikken om achtergrondinformatie te halen van het internet. Het hele Groene Kennisnet ligt direct toegankelijk onder het schema.

'Maatregelen, bemonstering en informatie over laboratoria en basiskennis over de aaltjes zijn op te vragen', zegt Van Beers. 'Voor bouwplanhulp is Nemadecide een goed hulpmiddel.'

Monsters nemen

Onderzoeker Thomas Been legde uit hoe met intensieve bemonstering de kans om de aaltjes te vinden toeneemt. Nieuwe gegevens over populatieontwikkeling maken het mogelijk om nauwkeurig te bepalen hoe de uitgangssituatie voor een nieuwe teelt is.

Daarbij houdt de computer rekening met het tijdstip van bemonsteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer