SBB: kievitsbloem niet gezaaid in Stein

De kievitsbloem is niet ingezaaid in Polder Stein bij Reeuwijk, meldt Staatsbosbeheer (SBB) Zuid-Holland. Uit veldonderzoek in 2012 blijkt dat het stikstofgevoelige plantje wel groeit in het nog aan te wijzen Natura 2000-gebied.


SBB%3A+kievitsbloem+niet+gezaaid+in+Stein
© Natura2000.nl

In het onlangs gepresenteerde Polderplan van gemeente Waddinxveen staat dat zaad van de kievitsbloem is gebruikt om in Polder Stein in te zaaien. 'Recent is natuurterrein Bloemendaal gebruikt als zaadbank voor herstel van beschermde natuurwaarden van Natura 2000-gebied in de omgeving (Polder Stein).'
Staatsbosbeheer bestrijdt dit. 'Ooit besloegen de kievitsbloemhooilanden rond Reeuwijk grote oppervlakten. Op de markt in Gouda werden ze zelfs als snijbloem verkocht', reageert districtshoofd Pim Louwaars van de Zuid-Hollandse Waarden.

Drie plekken

'Door veranderingen in de agrarische bedrijfsvoering is het areaal sterk teruggelopen en resteren nog maar drie plekken rondom Gouda waar ze in kleine hoeveelheden voorkomen', aldus Louwaars.

'In 2013 zijn er nog circa honderd kievitsbloemen in Polder Stein geteld. Staatsbosbeheer neemt al jaren maatregelen, zoals regulier maaien, tot behoud van deze bijzondere hooilanden die horen bij de geschiedenis van deze streek. Op basis van een herstelplan is in 2010 eenmalig met lokaal gewonnen zaad enkele vierkante meters ingezaaid, helaas zonder nieuwe vestigingen.'

Stikstofdepositie

Het 400 hectare grote Polder Stein ligt tussen Reeuwijk en Haastrecht. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken meldde de veenweidepolder opnieuw aan in Brussel als Natura 2000-gebied. Dit vanwege het aanwezige glanshaver-, vossenstraat- en kievitsbloemhooiland dat stikstofgevoelig is en maximaal 1.429 mol kan verdragen.

Veel boeren, LTO Noord en de Tweede Kamer-fracties van VVD en SGP zijn hier niet gerust op. Zij vrezen dat veel melkveebedrijven 'op slot gaan' als Polder Stein weer door Brussel wordt aangewezen als Natura 2000-gebied. Op 25 september is er een Kamerdebat over de kwestie.

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer