Nederlanders+willen+wel+kweekvlees+eten
© David Parry

Nederlanders willen wel kweekvlees eten

Ondanks de uitgebreide publiciteit deze week weet bijna 80 procent van de Nederlanders niet wat kweekvlees is.

Slechts 14 procent heeft ervan gehoord en weet wat het is, blijkt uit onderzoek van bureau Flycatcher.

Afgelopen week presenteerde de Maastrichtse hoogleraar Mark Post in Londen de eerste hamburger die is gekweekt uit stamcellen van een koe. Het kweekvlees trok wereldwijde aandacht.

Voor productie

Hoewel weinig mensen op de hoogte zijn, zegt 63 procent van de ondervraagden voor de productie van kweekvlees te zijn. Ruim de helft van de Nederlanders (52 procent) wil kweekvlees wel eens proberen.

Post noemt het ‘verheugend dat een meerderheid positief staat tegenover het idee’.

Als belangrijkste redenen worden genoemd: het voorkomen van dierenleed en meehelpen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. 71 procent zou het product ook vaker kopen, mits smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als bij traditioneel vlees.

Vegetariërs

Vegetariërs worden niet warm van kweekvlees. Het blijft in hun ogen echt vlees en past daarom niet bij hun principes.

De term ‘kweekvlees’ spreekt ook niet aan. Het wordt als vies, onbetrouwbaar en als een slecht woord voor het product gezien.

Andere naam

Bijna twee derde van de ondervraagden (64 procent) zou een andere naam kiezen. Meest genoemd zijn ‘kunstvlees’ en ‘alternatief vlees’. Nederlanders die kweekvlees niet willen proberen, denken dat het genetisch gemanipuleerd, ongezond en niet lekker is.

Bekijk meer over:

Weer

  • Donderdag
    17° / 6°
    40 %
  • Vrijdag
    16° / 7°
    50 %
  • Zaterdag
    15° / 6°
    60 %
Meer weer