Keurmerk voor compost in stallen

Er komt een keurmerk voor het gebruik van compost in ligbox- en vrijloopstallen. Het keurmerk garandeert dat het aantal hitteresistente bacteriën in dit stalstrooisel niet boven een bepaalde norm komt.

Keurmerk+voor+compost+in+stallen
© Pieter Stokkermans

De zuivelindustrie (NZO) bereikte deze week overeenstemming met compostleveranciers. Het plan is om de norm als extra bijlage onder het al bestaande certificaat Keurcompost te hangen.

Bacteriën

Onderzoek toonde eind vorig jaar de risico’s aan op schadelijke bacteriën in de melk door compost als boxstrooisel. Op diverse bedrijven die compost gebruiken bleken tot honderd keer meer hittebestendige bacteriesporen in de tankmelk voor te komen. Dit kan leiden tot het bederf van zuivelproducten.

De NZO sommeerde de compostleveranciers hun producten te verbeteren en verder te onderzoeken. De verwachting is dat het keurmerk uiterlijk 1 januari 2014 een feit is.

Klebsiella

Naast het binnen de perken houden van het aantal hitteresistente bacteriën garandeert Keurcompost boeren straks ook dat de ingekochte compost vrij is van de Klebsiella-bacterie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer