EU+oogst+55%2C6+miljoen+ton+aardappelen
© Nieuwe Oogst

EU oogst 55,6 miljoen ton aardappelen

In de 28 EU-landen komt de opbrengst van aardappelen dit jaar uit op gemiddeld 41 ton per hectare. Dat is 16,4 procent hoger dan in 2012, maar de opbrengst ligt 1,7 procent onder het vijfjarige gemiddelde.

Omdat het areaal met 2 procent is gekrompen, zal de oogst met 55,6 miljoen ton slechts 700.000 ton hoger uitvallen dan vorig jaar. Vooral boeren in de Balkan oogsten meer aardappelen dan in 2012, zo is de verwachting

Dat blijkt uit de laatste prognose van het bureau Monitoring Agricultural Resources (MARS) van de Europese Unie voor de te verwachten oogst voor diverse landbouwgewassen in de 28 landen van de EU.

Watervoorraad

Voor West-Europa is de prognose ten opzichte van dit voorjaar iets naar boven bijgesteld. In Spanje is de watervoorraad in de bergen voldoende voor de irrigatie. In Italië, Centraal-Europa en Scandinavië zijn de opbrengsten naar verwachting lager dan vorig jaar.

In Duitsland, Polen en Tsjechië ondervinden boeren de negatieve gevolgen van de enorme regenval in het voorjaar. In Duitsland zou de opbrengst uitkomen op 10,2 miljoen ton, 500.000 ton minder dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer