Pootgoedsector haalt opgelucht adem

De toezegging van de Europese Commissie (EC) dat 1-op-3 teelt voor pootaardappelen in Nederland mogelijk blijft, is een opluchting voor de pootgoedsector.

Pootgoedsector+haalt+opgelucht+adem
© nieuwe oogst

De EC liet vorige week weten dat de verplichting tot 1-op-4 teelt van toepassing is op specifieke regio's in Europa met grotere fytosanitaire risico's . Dit geldt niet voor Nederland.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft Nederland krachtig stelling genomen tegen de EC-voorstellen voor een ruimere vruchtwisseling. De bewindsvrouw zegt erop toe te zien dat de commissie vasthoudt aan de geldende voorschriften voor pootgoed.

Geen storm in glas water

Upt Hiddema van de werkgroep Pootaardappelen van LTO is opgelucht dat de dreiging van een 1-op-3 verplichting voor Nederland voorlopig van de baan is. Hij gelooft er niet in dat het aanvankelijke voorstel van de EC alleen een storm in een glas water was.

'Waarschijnlijk is het een soort prikactie van één of twee lidstaten. Het betekent dat we voor dergelijke voorstellen in Europees opzicht op onze hoede moeten blijven', aldus Hiddema.

Serieuze inspanningen

De LTO-bestuurder voegt eraan toe dat er vanuit de hele pootgoedsector serieuze politieke inspanningen zijn geleverd om de EC op andere gedachten te brengen. 'Samen met de NAK, NVWA en de Nederlandse handelshuizen is dat uiteindelijk gelukt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer