Intensieve controle asbest blijft noodzakelijk

Het aantal overtredingen bij asbestverwijdering blijft te hoog. Het speciale asbestteam van de Inspectie SZW controleerde in 2012 bij 391 saneringslocaties. Op 275 daarvan werden in totaal 582 overtredingen geconstateerd.

Bijna de helft van de overtredingen waren zo ernstig dat de Inspectie het werk onmiddellijk stillegde, boetes gaf en/of proces-verbaal opmaakte. Dat blijkt uit de ‘Sectorrapportage Asbest 2013’.

De inspectie verrichte verleden jaar 391 inspecties bij werklocaties waar gecertificeerde bedrijven asbest saneren.

Stillegging werk

Bij de verschillende inspectieprojecten zijn bij 44 tot 50 procent van de overtredingen zware handhavingsinstrumenten ingezet als stillegging van het werk, boetes en/of proces-verbaal.

De meest voorkomende overtredingen betreffen het niet of onvoldoende noodzakelijke maatregelen nemen om emissie van asbestvezels te voorkomen. Maar ook het niet beschikken over of werken volgens een goed werkplan.

Handhavingspercentage

Het handhavingspercentage dat de afgelopen jaren lag rond de 55-60 procent steeg naar 70 procent. De verklaring hiervoor ligt volgens Inspectie SZW in de intensieve aanpak die de dienst sinds januari 2012 hanteert.

Er is geen aanwijzing dat er onveiliger wordt gewerkt dan voorheen. Wel is dit handhavingspercentage veel te hoog voor een sector waar de bedrijven procescertificaten hebben en de werknemers over persoonscertificaten beschikken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer