'Maak Stelkampsveld geen Natura 2000'

LTO Noord is het niet eens met de aanwijzing van het Achterhoekse Stelkampsveld als Natura 2000-gebied. De onderbouwing van de aanwijzing door het ministerie is te mager, zo vindt de organisatie.

In het aanwijzingsbesluit worden plantensoorten genoemd die in het gebied nauwelijks voorkomen, stelt LTO Noord in een verklaring. 'Bovendien zit er 12 hectare landbouwgrond in dit gebied. Dat is helemaal geen natuur en moet uit het Natura 2000-gebied.'

Het ministerie van Economische Zaken heeft Stelkampsveld definitief aangewezen als Natura 2000-gebied. LTO Noord had al eerder bezwaar gemaakt, maar dat is afgewezen. LTO Noord wil het besluit van het ministerie door de Raad van State ongedaan te laten maken.

Waterpeil

LTO Noord vreest dat de aanwijzing te ingrijpend is voor het gebied. Veel kwetsbare plantensoorten hebben natte omstandigheden nodig. Het aanwijzingsbesluit bepaalt dat de oppervlakte van deze soorten moet worden uitgebreid en hiervoor zal het waterpeil in de omgeving omhoog moeten.

Boeren zijn hier erg ongerust over. Zij vrezen dat hun gronden verslechteren, doordat ze te nat worden. Daarnaast moeten vier agrarische bedrijven worden uitgeplaatst om ruimte te maken voor de ontwikkelingen.

Draagvlak

Volgens LTO Noord is de aanwijzing tot Natura 2000-gebied helemaal niet nodig. 'Het gebied is al voldoende beschermd in het gemeentelijk bestemmingsplan', zegt Agnes Gunnewijk, voorzitter van LTO Noord afdeling Berkelland.

'Laten we zorgen dat er draagvlak blijft voor dit gebied. De aanwijzing als Natura 2000-gebied heeft hierop alleen maar een averechts effect en dat is jammer. We vertrouwen erop dat de Raad van State ons in het gelijk zal stellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer