RIVM%3A+zorg+over+kwaliteit+drinkwater
© Willem Dijkema

RIVM: zorg over kwaliteit drinkwater

De helft van de Nederlandse drinkwaterbronnen levert onvoldoende kwaliteit, dat geldt ook voor het oppervlaktewater. Dat komt onder meer door het gebruik van insecticiden en biociden, meldt het RIVM.

Als gevolg van landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen voldoet de kwaliteit van de helft van het grondwater niet.

De gevonden concentraties vormen geen gevaar voor mens en dier. Onderzoekers van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vinden het echter wel belangrijk dat de concentraties in de gaten worden gehouden.

Oppervlaktewater

De kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet eveneens niet. Dat heeft te maken met residuen van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes, die in het oppervlakwater terecht komen.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen nog niet goed verwijderen. Ze komen daardoor in het milieu terecht en dus ook in bronnen van drinkwater. Deze zeer lage concentraties vormen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Medicijngebruik

De verandering in bevolkingssamenstelling leidt tot meer medicijngebruik en meer emissies, weet het RIVM. Het is dan ook volgens het rijksinstituut van belang dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen verbetert.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer