RvS vernietigt blokkade Twentse varkensstal

De Raad van State (RVS) heeft het bestemmingsplan buitengebied voor landbouw ontwikkelingsgebieden in gemeente Twenterand vernietigd. Dat meldt RTV Oost.

Dat betekent dat de rechter de blokkade wegneemt die gemeente Twenterand met het bestemmingsplan had opgeworpen tegen de vestiging van grote varkensstallen. Enkele bedrijven vroegen daarvoor een vergunning aan.

Twenterand zag de komst van de varkensbedrijven niet zitten en weigerde een bouwvergunning af te geven. Het bestemmingsplan voor landbouwontwikkelingsgebieden is daarop aangepast.

Provinciale reconstructieplan

Dit leidde tot weerstand van provincie Overijssel, die in het provinciale reconstructieplan Salland-Twente drie landbouwontwikkelingsgebieden aanwees voor de vestiging van varkensstallen.

Een van de beoogde locaties was Fortwijk bij Vroomshoop in gemeente Twenterand. De provincie ging met drie benadeelde agrarische bedrijven in beroep tegen het bestemmingsplan van Twenterand dat de vestiging van grote varkensbedrijven onmogelijk maakt.

Initiatieven

De bestuursrechter heeft de provincie gelijk gegeven en stelt dat Twenterand te weinig rekening heeft gehouden met initiatieven van varkensboeren om zich in het landbouwontwikkelingsgebied te kunnen vestigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer