Overzicht regelgeving landbouwverkeer

Om ongevallen te voorkomen, geldt er voor landbouwverkeer regelgeving. Zo zijn vanaf 2013 breedtemarkeringsborden verplicht bij lading of verwisselbare uitrustingsstukken, zoals een zaaimachine in de driepuntshef achter.

Om met landbouwvoertuigen veiliger weggebruik te stimuleren, ontwikkelde Cumela Nederland voor loonbedrijven de overzichtelijke brochure 'Ik rij veiliger!'. Hierin zijn de regels en eisen voor het landbouwverkeer overzichtelijk vermeld.

Zo geldt de genoemde breedtemarkering ook voor een maaier in de fronthef of een aangebouwde maaikorf die in de breedte meer dan 10 centimeter buiten de trekker of zelfrijdende machine uitsteekt.

Lengtemarkeringsbord

Lading en verwisselbare uitrustingsstukken die meer dan 1 meter voor of achter het voertuig uitsteken, moeten zijn voorzien van een lengtemarkeringsbord.

Voor de afmetingen en plaats van de markeringsborden gelden regels, net als voor onder meer lengte en breedte, lengte van aanhangers, uitstekende delen, remmen, verlichting, spiegels en maximale snelheid.

Klik voor 'Ik rij veiliger!' op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer