Grote gevolgen 1-op-4 voor pootgoedsector

Het voorstel van de Europese Commissie (EC) om de vruchtwisseling van aardappelpootgoed te verruimen van 1-op-3 naar 1-op-4 heeft grote gevolgen voor de pootgoedsector in Nederland.

Grote+gevolgen+1%2Dop%2D4+voor+pootgoedsector
© Jan Bouwman

De aankondiging van het verbod van een 1-op-3 teelt maakt onderdeel uit van een pakket voorstellen voor herziening en harmonisatie van de pootgoedrichtlijn in de Europese Unie. Voor de sector komt de eis van de EC volgens LTO-bestuurder Upt Hiddema als een verrassing.

De gevolgen van een verplichting tot een 1-op-4 bouwplan zijn ingrijpend. Hiddema schat dat in Nederland 80 tot 90 procent van de pootgoed in een 1-op-3 rotatie wordt geteeld. Hij gaat ervan uit dat het huidige pootgoedareaal van 38.000 hectare afneemt tot ongeveer 30.000 hectare.

Reageren op voorstel

De commissie verwacht met het 1-op-3 verbod vooral de problemen met aardappelmoeheid (AM) te ondervangen. Nederland moet op korte termijn reageren op het EC-voorstel. Het verbod op de 1-op-3 teelt is aangekondigd voor de periode na 2015.

Via het ministerie van EZ gaat LTO met de Nederlandse Aardappel Organisatie en Plantum, (belangenorganisatie voor kweekbedrijven en zaadfirma's) proberen om het definitieve standpunt van de commissie te beïnvloeden.

De organisaties schrijven een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) met de argumenten tegen verruiming van de vruchtwisseling voor pootgoed.

Andere lidstaten

'Met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond proberen we verder via de werkgroep pootgoed van CopaCogeca andere pootgoedproducerende lidstaten ervan te overtuigen dat de aangekondigde maatregel geen fytosanitaire verbetering biedt', stelt Hiddema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer