Afname+weidevogels+lijkt+af+te+vlakken
© Vogelbescherming

Afname weidevogels lijkt af te vlakken

Voor het eerst in lange tijd gaat de achteruitgang van de weidevogelstand minder hard. Sommige soorten, zoals de grutto en kievit, laten zelfs een lichte toename zien. Dat blijkt uit de nieuwe Weidevogelbalans.

Of dit een blijvende verandering is, moet de toekomst uitwijzen. Dat staat in de vandaag uitgegeven Weidevogelbalans van Sovon Vogelonderzoek Nederland en Landschapsbeheer Nederland.

Weidevogelsoorten als grutto, kievit, scholekster en veldleeuwerik laten sinds 1990 een sterke achteruitgang zien. De laatste vijf jaar lijkt de trend voor enkele soorten ten goede te keren.

Grutto en kievit

Grutto en kievit namen in die periode licht toe en tureluur en veldleeuwerik gaan niet meer zo hard achteruit. Van een echte langjarige kentering in de ontwikkeling van de weidevogelstand is echter nog geen sprake.

In het verleden werd de achteruitgang namelijk al eens eerder onderbroken door een korte opleving.

Hoop

Toch geven deze cijfers hoop, stellen Sovon en Landschapsbeheer Nederland. Het lijkt er op dat alle partijen die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer, steeds succesvoller de vogels helpen.

De meeste inspanningen voor weidevogels vinden plaats in Friesland, gevolgd door Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen. De aantallen per provincie verschillen sterk per soort.

Klik voor Weidevogelbalans 2013 op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer