Kippen Leusden geruimd

Het pluimvee op het bedrijf met vogelgriep in Leusden wordt vandaag geruimd. Sinds zaterdagmiddag is er een vervoersverbod voor pluimvee, mest, gebruikt strooisel en (broed)eieren in het gebied.


Afgelopen vrijdag heeft de pluimveehouder dieren voor onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gezonden omdat het koppel kampte met een verminderde eiproductie, een verminderde voeropname en de gelegde eieren bleek van kleur waren. Naast een E.coli beeld bleek een Elisa-onderzoek op AI bij 14 van de 30 bloedmonsters positief.

Direct onderzocht

Op grond van de bevindingen van de GD heeft een specialistenteam vrijdagavond het bedrijf bezocht en daar monsters genomen, die in de nacht van vrijdag op zaterdag door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad zijn onderzocht en positief bleken.

Het ministerie van Economische Zaken heeft een beperkingsgebied met een straal van 1 km ingesteld. Een kaart van het gebied treft u hierbij aan. Omdat voor de grenzen van het gebied wegen worden aangehouden, valt het gebied op sommige plaatsen groter uit.

Omgeving

In het gebied liggen naast het besmette bedrijf tien andere pluimveebedrijven. Eén daarvan ligt hemelsbreed 2000 meter van het besmette bedrijf.
Het gaat om 7 scharrelbedrijven, twee bedrijven die zowel scharrelhennen als vrije uitloop hennen houden en één bedrijf met uitsluitend vrije uitloophennen.
In totaal houden de tien bedrijven 220.000 scharrelhennen en 80.000 vrije uitloophennen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Coating bespaart op voereiwit
Coating bespaart op voereiwit Speerstra Feed Ingredients

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer