Beetje meer duidelijkheid plantbescherming

Onderzoekers van Wageningen UR hebben samen met partners deels ontrafeld van het beschermingsmechanisme van planten. De vondst geeft nieuwe aanknopingspunten om gewassen te veredelen die zich beter kunnen afweren tegen ziekten en plagen.

De plant gebruikt zogeheten RLP-receptoren aan de buitenkant van de plantencel, die de ziekteverwekkers signaleren. De receptor heeft meestal ook een deel dat door het celmembraan ín de cel steekt.

De onderzoekers hebben ontdekt dat de receptor met dat deel de cel waarschuwt bij bijvoorbeeld een aanval van een schimmel. Daarna gaat de plantencel over tot actie. Meestal leidt dit tot 'geprogrammeerde celdood', waardoor het voor bijvoorbeeld een schimmel niet meer mogelijk is om de cel binnen te dringen en voedingsstoffen op te nemen.

Onderzoek

Onderzoekers van het Laboratorium voor Fytopathologie hebben dit onderzoek samen met collega’s van Plant Research International (PRI), het Centre for BioSystems Genomics (CBSG) en het Sainsbury Laboratory in Groot Brittannië uitgevoerd.

Het onderzoek is gefinancierd door het CBSG, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Gatsby Charitable Foundation.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer