Frank+Dales%3A+Beter+Leven+kenmerk+op+schop
© Dierenbescherming

Frank Dales: Beter Leven kenmerk op schop

De Dierenbescherming is bereid te praten over het aanpassen van de eisen die zij stelt aan de diersectoren om één ster van het Beter Leven Kenmerk te verdienen. 'De tijd is rijp voor vernieuwing van het sterrensysteem', zegt directeur Frank Dales.

Dales zegt dit tegen Nieuwe Oogst, in een reactie op de gesprekken die de pluimveesector voert met supermarkten om een nieuw tussensegment kip (Kip van Morgen) in het schap te krijgen. Dit segment hoeft van de sector niet per se één ster van het Beter Leven kenmerk te krijgen.

'Duurzaamheid is de waarde die de consument eraan geeft. Dat kan ook milieu zijn', meent voorzitter Bart-Jan Krouwel van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Verbijsterd

Dales zegt ‘verbijsterd’ te zijn over deze plannen, waarbij de Dierenbescherming (nog) niet is betrokken. ‘Dit is Nederland op zijn smalst, iedereen gaat zijn eigen dingetje doen en de consument snapt er niets meer van.’

Hij erkent echter dat het Beter Leven kenmerk alleen focust op dierenwelzijn. Hij begrijpt ook dat consumenten wellicht andere duurzame keuzes willen maken en stelt dan ook dat de tijd rijp is voor vernieuwing van het sterrensysteem van de Dierenbescherming.

Openingen

‘Beter Leven moet gaan staan voor ‘beter leven voor dier én mens’, aldus Dales. Oog voor milieuvriendelijker vlees past daar volgens hem in. Hij nodigt de pluimveesector dan ook uit om over nieuwe voorwaarden voor Beter Leven te praten. ‘Pluimveehouders hebben de meeste moeite met onze eisen voor leefruimte en slachtleeftijd. Wij zijn bereid daar openingen voor te geven.’

Uitgestoken hand

De voorman van de Dierenbescherming waarschuwt wel dat deze hand niet eeuwig uitgestoken blijft. ‘Ik heb bij de koepelorganisatie van supermarkten, CBL, dit lijntje al eerder uitgegooid. Als er niet op ingegaan wordt verdwijnt de uitgestoken hand en dan gaan we een ander traject bewandelen. Daar is niemand bij gebaat.’

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer