Meer+kaligebrek+dan+verwacht
© Koos van der Spek

Meer kaligebrek dan verwacht

Een goede waardering van het kaligetal in een bodemmonster betekent niet per definitie dat voldoende kali in de bodem beschikbaar is. Dat blijkt uit een meerjarige data-analyse van Altic in Dronten.

Het agrarisch laboratorium vergeleek van een grote hoeveelheid bodemmonsters in de periode van 2009 tot en met 2013 de vastgestelde bodemvoorraden met de daadwerkelijke beschikbaarheid van kali.

Uit de vergelijking blijkt dat op zand-dalgronden 20 procent van de monsters op basis van het kaligetal als laag werd gewaardeerd, terwijl de beschikbaarheid van kali op 40 procent van de percelen beneden de streefwaarde lag.

De beschikbaarheid van kali meet Altic met de 'Spurway-methode'.

Kleigronden

Op kleigronden zijn de verschillen tussen waardering van voorraden en werkelijke beschikbaarheid van kali nog groter. Altic concludeert dat op vrij veel kleipercelen de voorraad aan kali op niveau lijkt, terwijl het gewas onvoldoende kali kan opnemen.

Voor Altic zijn de resultaten van de data-analyse een bewijs dat kalivoorraad niet altijd iets zegt over de directe beschikbaarheid van het mineraal. Het kaligetal is meer een parameter voor de middellange termijn.

Verse gift

Altic vindt dat kali in de bemesting meer aandacht verdient. Praktijkproeven laten regelmatig zien hoe belangrijk kali is voor de opbrengsten van gewassen. Wat Altic verder betreft verdient een verse kaligift in het seizoen de voorkeur boven bouwplanbemesting in de winterperiode.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer