Dierenbescherming blijft praten met kipsector

Hoewel de Dierenbescherming de nieuwe, dier- en milieuvriendelijkere kip, die vanaf 2015 de gangbare kip in het supermarktschap vervangt, nog niet 100 procent steunt, is de organisatie wel positief over de stappen die de sector zet.

Dierenbescherming+blijft+praten+met+kipsector
© Dierenbescherming

Dat zegt directeur Frank Dales in een reactie op de plannen die vandaag door de pluimveesector en de supermarkten zijn gepresenteerd.

Dierenbescherming betreurt het dat ze er in de gesprekken met retail en sector niet uitgekomen is. ‘We zijn wel blij dat iedereen ervan overtuigd raakt dat dieren recht hebben op een dierwaardig bestaan’, aldus Dales.

Bottleneck

De bottleneck was volgens hem onder meer de ruimte die kippen krijgen. Voor een Beter Leven-ster is de eis twaalf kippen per vierkante meter. De gangbare houderij rekent 21 kippen per vierkante meter.

‘Wetenschappelijk onderzoek stelt dat vijftien kippen het maximale is en de sector gaat naar negentien. Dat is voor ons niet goed genoeg’, verklaart Dales.

Vijftien kippen

Als de sector en retail naar vijftien was gegaan, was de Dierenbescherming bereid geweest verder te praten.

Overigens was ook het gekozen trager groeiende ras niet voldoende voor de Dierenbescherming. ‘Het ras waarmee zij aan de slag gaan, verschilt nauwelijks van het gangbare vleeskuiken.’

Blijven lopen

Dales hoopt en verwacht dat de pluimveesector en de retail na deze eerste stap voor meer dierenwelzijn voor kippen, blíjft lopen.

‘Dat is immers de kunst’, zegt de Dierenbescherming-directeur. Hij verwacht zelfs dat er nog een dag komt dat alle kippenvlees in het supermarktschap minimaal één Beter Leven-ster heeft. ‘En die dag ga ík nog meemaken.'

Gesprekken

Volgens hem is afgesproken dat de sector blijvend gesprekken voert met de Dierenbescherming. ‘Ik ben daarnaast blij dat Beter Leven-producten gepromoot blijven worden door de supermarkten en de pluimveebranche.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer