Plan opheffing schappen gereed

De overheid wil voor 1 januari 2014 de publieke taken van de product- en bedrijfschappen overnemen. Dat schrijven de bewindslieden Henk Kamp en Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De taken van regelgeving en beleid worden verdeeld over de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid. De uitvoering van regelingen bij Dienst Regelingen en de uitvoering van monitoring, toezicht en handhaving bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Waar andere organisaties de taken van de schappen op dit moment naar tevredenheid uitvoeren, wordt dat zo veel mogelijk voortgezet.

Gezondheidsfondsen

Voor de bestrijding van dier- en plantenziekten die niet onder EU-verplichting vallen, moeten oplossingen worden gezocht, schrijven Kamp en Dijksma. Dat geldt voor de fondsen voor plant- en diergezondheid, crisismanagement en voedselveiligheid/gezondheid. De overheid wil afspraken hierover en over medefinanciering van het bedrijfsleven voortzetten.

Niet-publiek taken

De niet-publieke taken worden niet overgenomen door de overheid. Ondernemers kunnen er zelf voor kiezen taken als voorlichting, promotie en kwaliteitsbevordering voor eigen rekening uit te voeren.

Ontslagen

Over mogelijke ontslagen bij de schappen maken de bewindslieden niets bekend. De mensen die werkzaam zijn voor de publieke taken worden indien mogelijk door de ministeries overgenomen. Wat dat betekent voor de werknemers die zich bezighouden met niet-publieke taken moet nog blijken.

Kijk in de bijlage voor een overzicht van de publieke taken

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer