Utrecht+legaliseert+uitbreiders
© Studio Kastermans

Utrecht legaliseert uitbreiders

Provincie Utrecht start volgende week een grootscheepse actie om interim-uitbreiders te legaliseren met een Natuurbeschermingswetvergunning (NB). Honderden veehouders krijgen een brief om hun bedrijven te salderen.

Utrecht is hiertoe genoodzaakt door uitspraken van de Raad van State. Die nopen de provincie ‘via maatwerk’ te vergunnen van de al gerealiseerde uitbreidingen.

Het gaat om veehouders die tussen 7 december 2004 en februari 2011 wel met een milieuvergunning, maar zonder NB-vergunning, een stal of schuur hebben gebouwd. Met deze legalisatie wil Utrecht de boeren ‘zekerheid voor de toekomst’ bieden.

Salderingsbank

De provincie zet hiervoor haar salderingsbank in. Hierin komt saldo van stikstofdepositie van stoppende en krimpende bedrijven tot nu toe. Zo ontstaat een berekening dat de natuur geen nadeel heeft gehad van de uitbreidingen.

De gemeenten zijn nu aan zet om de salderingsbank te vullen met stikstofrechten, omdat zij het bevoegd gezag zijn om vergunningen in te trekken.

Voorrang

Er geldt een voorrangsprotocol per categorie. Deze is afhankelijk van de afstand tot de natuurgebieden in samenhang met de hoeveelheid stikstoftoename. Binnen deze categorieën geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De provincie meldt dat er waarschijnlijk niet voldoende stikstofsaldo is voor alle uitbreiders. Deze bedrijven worden ‘in de wacht gezet’.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer