Bedrijven+Overijssel+NB%2Dvergunningsplichtig
© Nieuwe Oogst

Bedrijven Overijssel NB-vergunningsplichtig

Alle veebedrijven in Overijssel die willen uitbreiden, moeten een vergunning voor de Natuurbeschermingswet aanvragen. Dat stelt provincie Overijssel.

Overijssel sluit op dit moment geen van de agrarische bedrijven uit. Dat komt door de uitstoot van ammoniak en de hoge achtergronddepositie van stikstof. Daardoor zijn er sterk negatieve effecten op Natura 2000-gebieden (Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn).

Als een veehouderijbedrijf in Overijssel bij uitbreiding nog geen natuurbeschermingswet (NB) vergunning heeft, dan moet deze worden aangevraagd. 'Daarbij is het hele bedrijf van belang en niet alleen de uitbreiding.'

Milieuvergunning

Bij de aanvraag van de NB-vergunning toetst Overijssel de nieuwe situatie aan de milieuvergunning op de data van het aanwijzen van Vogelrichtlijngebieden, dan wel plaatsing van habitatrichtlijngebieden op de Europese lijst van de Natura 2000-gebieden.

Als de stikstofdepositie op deze gebieden niet toeneemt, ten opzichte van situatie op de datum van aanwijzing, kan de provincie de vergunning verlenen.

Latente ruimte

Een veehouder met een bestaande milieuvergunning die zijn milieuvergunning niet helemaal heeft benut qua aantal stuks vee (de latente ruimte), moet ook een NB-wetvergunning aanvragen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer