%E2%82%AC+200+hogere+lasten+akkerbouw+per+hectare
© Fotex

€ 200 hogere lasten akkerbouw per hectare

Akkerbouwers krijgen volgens akkerbouwvoorman Jaap Haanstra van LTO komend jaar te maken met een lastenverzwaring van bijna 200 euro per hectare.

'Rode diesel verdwijnt, kortingen op GLB-toeslagen, mogelijke kentekenplicht, verhoging van de assurantiebelasting en nu is er ook nog sprake van dat vanuit Den Haag de Europese-subsidies met 15 procent worden afgeroomd. Het moet een keer ophouden', vindt Haanstra.

Bij elkaar opgeteld komt de vakgroepvoorzitter op een lastenverzwaring van bijna 200 euro per hectare. 'Voor een gemiddeld akkerbouwbedrijf is dat gelijk aan 20 tot 25 procent van het totale inkomen.'

Steentje bijdragen

Haanstra erkent dat de akkerbouw er goed voorstaat en dat ook de sector zijn steentje moet bijdragen aan de bezuinigingen die nodig zijn vanwege de economische crisis. Maar de bijdrage moet wel binnen proporties blijven.

'Wij moeten de compensatie voor de extra lasten nu eenmaal uit de markt halen. Deze mate van lastenverzwaring gaat ten koste van onze concurrentiepositie in Europa', stelt Haanstra.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer