Oude+graanrassen+in+ere+hersteld
©

Oude graanrassen in ere hersteld

Een aantal organisaties werken samen in Zeeland om oude Zeeuwse graangewassen te herintroduceren en te telen.

Op een akker bij Spui in Zeeuws Vlaandern was er dit jaar een kleine oogst van het oude Zeeuwse graangewas de Zeeuwse Witte. Een deel van het zaad is gemalen in de molen van Axel en een bakker uit Zaamslag gaat er broodjes van bakken.

De Zeeuwse witte maakt deel uit van de inspanningen van een aantal samenwerkende organisaties in Zeeland om oude Zeeuwse graangewassen te herintroduceren en te telen. Het ras werd ongeveer 150 jaar geleden geteeld op de Zeeuwse akkers.

Vermeerdering

In de genenbank in Wageningen wordt van veel rassen zaad bewaard. Voor een herintroductieproject worden zeer kleine hoeveelheden zaad beschikbaar gesteld. Door deze te vermeerderen is het na een flink aantal jaren mogelijk om het gewas op iets grotere schaal in te zaaien.

Zo'n vermeerderingsproject is opgestart in het waterwingebied De Schommeling in Sint Jansteen. Daar worden nu ook Zeeuwse Bruinkaf Emmertarwe, Zeeuwse tarwe, Wilhelminatarwe, Maartsche gerst, Zeeuwse haver en Zeeuwse zesrijige wintergerst geteeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer