Windstreek-stal krijgt half miljoen euro

Windstreek, een innovatief duurzaam houderijconcept voor vleeskuikens, is een grote stap verder naar realisatie. Het project, waarbij onder meer Plukon en Wageningen UR zijn betrokken, krijgt een subsidie van 500.000 euro van het ministerie van Economische Zaken.

Windstreek%2Dstal+krijgt+half+miljoen+euro
© Windstreek

In de Small Business Innovation Research Programma (SBIR) competitie voor duurzame stallen in het landschap eindigde Windstreek bovenaan in het oordeel van de jury. Met de subsidie is de weg vrij voor verdere ontwikkeling en realisatie ervan.

Er wordt volgend jaar gestart met de bouw van de eerste stal bij pluimveehouder Robert Nijkamp in Raalte.

Open stal

Windstreek is een open stal met een hoog open front. De ammoniak- en fijnstofemissie zijn laag, door regelmatige verversing van strooisel en de bomenrij langs de stal. Het welzijn en de diergezondheid is goed door maximaal in te spelen op de behoeften van de vleeskuikens.

Een consortium van bedrijven wil het Windstreek-concept realiseren en als systeem in de markt zetten voor pluimveehouders voor verschillende markten. 'Van duurzaam tot extra duurzaam en van goed welzijn tot top-welzijn', zegt woordvoerder Yolande de Vries van Plukon.

Pig Plaza en Kwatrijn

Twee andere projecten die SBIR-geld krijgen zijn Pig Plaza en Kwatrijn. Pig Plaza is een haalbaarheidsstudie van ZLTO, gericht op een vleesvarkensstal die uit meerdere ronde delen is opgebouwd, waarbij de buitenranden aansluiten in het landschap.

Kwatrijn is een houderijconcept voor melkvee waarbij dierenwelzijn, lage emissies en energieneutraliteit worden verenigd met goede landschappelijke inpassing. Een nieuw diervriendelijk vloersysteem met mestscheiding in een dikke en dunne fractie vormt hiervan de kern.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer