Subsidie+onderzoek+voeding+moederdieren
© Tjitske Ypma

Subsidie onderzoek voeding moederdieren

Het bestuur van Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft ingestemd met een subsidie voor een onderzoek naar het effect van voeding van moederdieren op de kuikens.

Hierdoor is straks iets te zeggen over de invloed van voeding bij de ouderdieren op verschillende kenmerken en prestatie-indicatoren zoals voetzoolbeschadigingen bij de vleeskuikens.

Voerbehandeling

In een lopend onderzoek wordt al gekeken naar het effect van de voerbehandeling. Dat wil zeggen verschillende energie-eiwit verhoudingen, tijdens de opfok- en legperiode van vleeskuikenouderdieren, op onder andere de lichaamssamenstelling, reproductieresultaten, bevedering en gedrag van de vleeskuikenouderdieren.

De vleeskuikens worden op twee momenten gevolgd uit de verschillende proefgroepen. Dat gebeurt op 28 en 50 weken leeftijd van de moederdieren.

Voetzoollaesies

De waarneming van deze kuikens beperkte zich in eerste instantie tot het bepalen van de technische resultaten. Zoals beschreven in dit aanvullend onderzoeksvoorstel wordt bij de kuikens nu ook de strooiselkwaliteit en het voorkomen en de ernst van hakdermatitis en voetzoollaesies in beeld gebracht.

Het enige verschil tussen de kuikens in de verschillende groepen is dat hun ouders een andere voeding kregen. De andere factoren (zoals broedmanagement) zijn gelijk voor alle groepen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer