Midden-Delfland heeft grondruilbank

Gemeente Midden-Delfland heeft een grondruilbank in het leven geroepen. Doel is om kavelruilen te bevorderen en zo het veenweidelandschap tussen Den Haag en Rotterdam open te houden.

Midden%2DDelfland+heeft+grondruilbank
© Mike Schellart

Midden-Delfland stopt ruim 18 miljoen euro in de grondruilbank. Dit zijn IODS-gelden, als compensatie voor de aanleg van de verlengde A4. De bank beschikt over 13 miljoen euro. De resterende 5 miljoen wordt gebruikt om verspreid liggend glas te saneren.

Midden-Delfland zegt de eerste Nederlandse gemeente te zijn die een grondruilbank in het leven heeft geroepen. Onder meer op Texel en in het Utrechtse Schalkwijk bestaan ook ideeën daarvoor.

Eigenaar

Het plan voor een grondruilbank in Midden-Delfland bestaat al langer. Vooral LTO Noord Delflands Groen maakte zich hard voor dit instrument, maar boeren en financiers hadden er moeite mee dat de overheid eigenaar van de boerengrond zou worden.

Toch is de grondbank er nu, omdat de grondprijzen zo hoog oplopen dat het voor boeren niet meer rendabel is een bedrijf te beginnen. Door te ruilen, is het mogelijk om het land toch dicht bij het boerenbedrijf of bij de huiskavel te voegen.

Voorwaarden

Boeren die grond willen ruilen, krijgen wel te maken met kwalitatieve voorwaarden. Zo wordt ook voorkomen dat grond in handen komt van personen die het land niet agrarisch willen gebruiken.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer