LTO en IPO: EU-geld voor innovatieve boeren

LTO Nederland en het Interprovinciaal Overleg (IPO) vragen premier Mark Rutte om zich de komende jaren sterk te maken voor toegepaste innovatie op land- en tuinbouwbedrijven.

Het geld van de Europese Unie (EU) moet volgens LTO en IPO vooral daar terechtkomen waarvoor het is bedoeld: bij de boeren. Die timmeren aan de weg om innovatie en duurzaamheid op hun bedrijven te versnellen.

Het gaat vooral om de aansluiting tussen praktijk en onderzoek, waarvoor het nieuwe 'Europees innovatieprogramma voor landbouwproductiviteit en duurzaamheid' is opgezet.

Meerjarenbegroting

Om dat programma tot een succes te maken, is onlangs in de meerjarenbegroting van de Europese Unie in totaal ongeveer 1,6 miljard euro uitgetrokken voor de komende zeven jaar.

Het Europees innovatieprogramma is opgezet in het kader van de Europese Horizon 2020-strategie. Meer en beter toegepaste vernieuwing in de Europese land- en tuinbouw moet leiden tot een sterkere internationale concurrentiepositie van agrarische bedrijven.

Stuurgroep

In Europa is een speciale stuurgroep gevormd die vandaag voor het eerst in Brussel bij elkaar komt. Deze staat onder leiding van EU-commissarissen Mairé Geoghegan-Quinn (Onderzoek) en Dacian Ciolos (Landbouw).

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat maakt, als een van de vicevoorzitters van de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca, deel uit van deze stuurgroep.

De stuurgroep werkt aan een blauwdruk om innovatie en onderzoek in de landbouw te verbeteren en in een hogere versnelling te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer