Kabinet stopt meer geld in onderzoek

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor zowel fundamenteel onderzoek als toegepast onderzoek in de topsectoren. Dat hebben minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt.

Kabinet+stopt+meer+geld+in+onderzoek
© Nieuwe Oogst

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt structureel een extra bedrag. Deze extra investering start met 25 miljoen euro 2014 en loopt via 75 miljoen euro in 2015, 2016 en 2017 op tot 100 miljoen euro vanaf 2018.

De komende jaren komt daar eenmalig 50 miljoen euro bovenop voor onderzoek binnen de topsectoren. Dit bedrag is gesplitst in 25 miljoen euro in 2014, 15 miljoen euro in 2015 en 10 miljoen euro in 2016. Er is niet bekendgemaakt hoeveel beschikbaar is voor de topsectoren Food & Agri en Tuinbouw en uitgangsmaterialen.

Mkb

Minister Kamp heeft ook de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren aangekondigd. Hiermee wordt 22 miljoen euro extra uitgetrokken voor mkb’ers die verbinding zoeken met de onderzoekswereld.

Met deze regeling kunnen ondernemers bijvoorbeeld gezamenlijk een product of techniek verder ontwikkelen waar dat voor hen alleen te duur of ingewikkeld zou zijn. Ook voor een haalbaarheidsstudie of voor (tijdelijke) inhuur van hooggekwalificeerd personeel kan de regeling van pas komen.

Internationaal

Tot slot zorgt het kabinet ervoor dat er tussen 2014 en 2020 jaarlijks 55 miljoen euro beschikbaar is, zodat Nederlandse onderzoeksinstellingen en Nederlandse bedrijven aan drie internationale onderzoeks- en innovatieprogramma's kunnen blijven meedoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer