Toename PAMV in aardappelen

De afgelopen maanden zien onderzoekers van HLB in Wijster een opvallende stijging in het aantal monsters waarin ze PAMV (PotatoAucubaMosaicVirus) aantreffen. PAMV wordt ook wel aucubabont, krenterigheid of pseudo-netnecrose genoemd.

In het loof is PAMV te herkennen als geelverkleuringen die makkelijk is te verwarren met die van stengelbont (TRV) en zwabbertop (PMTV). Afhankelijk van virusstam en aardappelras kunnen de verschijnselen in het loof erg divers zijn, of zelfs geheel ontbreken.

PAMV veroorzaakt bij sommige rassen necrotische plekken in het knolvlees. Deze knolsymptomen zijn eveneens zeer verschillend en worden vaak verward met een aantasting door TRV, PMTV of Phytoplasma.

Bewaring

De necrotische plekken nemen tijdens de bewaring toe en dit wordt versneld indien de bewaartemperaturen hoger zijn. Zo is het mogelijk dat bij de oogst nog niks zichtbaar is, maar tijdens het sorteren ineens bruine plekken in knollen aanwezig zijn.

Vooral de groene perzikbladluis brengt het virus over. Ook door bijvoorbeeld kleding, werktuigen en van plant tot plant kan het virus worden overgebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer