Beperkte schade landbouwbegroting

Er lijkt op hoofdlijnen een compromis te zijn over de EU-begroting voor de periode 2014-2020. Het landbouwbudget wordt iets hoger in de nieuwe begroting ten opzichte van het voorstel dat in november 2012 is gedaan.

Beperkte+schade+landbouwbegroting
© EC

De regeringsleiders hebben de gehele nacht onderhandeld. Even voor 7 uur deze morgen is het tot een overeenkomst op hoofdlijnen gekomen.

Landbouw

Uit die voorlopige overeenkomst blijkt dat het landbouwbudget iets stijgt ten opzicht van een eerder begrotingsvoorstel van EU-voorzitter Herman van Rompuy. Dat is opvallend want de roep om de relatief hoge landbouwuitgaven te drukken klonk de laatste maanden steeds harder. Met name van de noordelijk landen.

Ten opzichte de begroting van de periode 2007-2013 daalt het landbouwbudget met 47 miljard euro naar 373,3 miljard euro.

De details van het landbouwbeleid lijken uit de onderhandelingen te blijven. De 30 procent vergroening lijkt overeind te blijven, maar 7 procent ecologisch focusgebied mag niet ten koste gaan van productie, zo staat in het voorlopige voorstel.

Korting

De algehele EU-uitgaven dalen voor het eerst in 56 jaar. Het totale budget komt op zo'n 960 miljard euro.

Nederland lijkt haar korting van 1 miljard te behouden. Dat gaat om een rechtstreekse korting van 650 miljoen met daarbij enkele belastingvoordelen waardoor het totaal bedrag op ongeveer een miljard uitkomt.

Bezuinigingen

Ondanks dat er nu een compromis lijkt te zijn, is het budget nog lang niet rond. De onderhandelingen moeten nog duidelijkheid brengen over waar in de EU-uitgaven moet worden gesneden om de nodige bezuinigingen te realiseren.

Akkoord

Uiteindelijk moet het Europees Parlement ook nog haar akkoord geven over de begroting. Het Parlement stemt daarover in maart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer