Wat willen de landen van EU-top?

Verschillende regeringsleiders maakten een kort statement vlak voor zij de onderhandelingen over de EU-begroting voor de periode 2014-2020 begonnen.

Frankrijk

Wat+willen+de+landen+van+EU%2Dtop%3F
© EC

De Franse president François Hollande laat voor aanvang van de onderhandelingen weten dat het landbouwbudget 'voldoende' moet zijn. 'Ander komt er geen deal', zegt hij. Hij vindt dat er bezuinigd moet worden op het Europese budget, maar daarbij zorg moet dragen dat de economie niet verzwakt

Groot-Brittannië

De Britse premier David Cameron laat weten dat de begroting in november veel te hoog was. 'Het moet zakken. Gebeurt dat niet dan geen deal.'

Duitsland

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zegt niet zeker te weten of er wel een deal komt. 'De posities liggen ver uit elkaar.' Merkel wil dat het EU-budget kleiner wordt.

Italie

Italiaanse premier Mario Monti: 'Ik wil naar Italië terugkeren met de zakken vol'. Volgens Italiaanse journalisten doet Monti deze uitspraak met het oog op verkiezingen eind februari in zijn land.

Nederland

De Nederlands premier Mark Rutte: 'Ik heb drie prioriteiten: korting behouden, banen en een lager EU-budget.'

Zweden

Zweedse premier Fredrik Reinfeldt: 'We willen een flinke korting. Daarbij moet het budget moderniseren'. Hij haalde ook uit naar de landbouwsubsidies: 'Als we teveel geld gebruiken voor verkeerde subsidies, belemmeren we de modernisering'.

Baltische Staten

De Baltische Staten (Letland, Litouwen en Estland) lobbyen voor hogere hectarepremies. Zij vinden dat zij teveel achterblijven bij de rest van Europa.

Denemarken

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt zegt een korting te willen van 134 miljoen euro en dat er vanavond al een budgetdeal moet liggen.

Griekenland

De Griekse premier Antonis Samaras: 'Ons grote streven is om herstel en groei voor Griekeland te bewerkstelligen. Structurele fondsen zijn de sleutel tot succes.

België

De Belgische premier Elio Di Rupo: 'ik wil drie dingen verdedigen: de boeren, de drie gewesten en banen'.

Finland

De Finse premier Jyrki Katainen: 'Als iedereen wat water bij de wijn doet, hebben we zo een deal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer