Ringrotperikelen in België en Engeland

Via traceringsonderzoek vanuit Nederland is in Engeland melding gemaakt van verdenkingen van ringrot. In België is ringrot gevonden in een partij Frieslanders.

Ringrotperikelen+in+Belgi%C3%AB+en+Engeland
© Nieuwe Oogst

De verdenkingen in Engeland betreffen drie bedrijven die afgelopen jaar pootgoed hebben gebruikt van een besmet pootgoedbedrijf op Goeree-Overflakkee.

In het onderzoek van de Engelse autoriteiten zijn de meeste verdachte partijen getraceerd en geïsoleerd. Vooralsnog is in bemonstering van die partijen nog geen daadwerkelijke besmetting vastgesteld.

Nederlandse pootgoed

Belgische autoriteiten hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs op de hoogte gesteld van een ringrotbesmetting in een partij aardappelen van het ras Frieslander. Het zou hierbij gaan om nateelt van Nederlands pootgoed.

Uit onderzoek blijkt dat de betreffende Belgische teler gebruik maakte van niet gecertificeerd pootgoed dat afkomstig is van een bedrijf op Goeree-Overflakkee. Bij de Belgische teler is een besmetverklaring opgelegd.

Strafbare feiten

Het vermoeden bestaat dat de ringrotbesmetting in België is ontstaan door contacten met besmette partijen op Goeree-Overflakkee. De NVWA onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd door betrokken handelaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer