Zelfregulering+tegen+oneerlijke+handel
© SZW

Zelfregulering tegen oneerlijke handel

Zelfregulering is op dit moment de enige goede mogelijkheid om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. Dat vindt EZ-minister Henk Kamp.

Aanscherping van wettelijke regels om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan, is bijna onmogelijk, zegt Kamp. 'In vijf Europese landen is dat geprobeerd, maar op niets uitgedraaid. Dus die weg wil ik niet bewandelen.'

Engeland heeft een onafhankelijke marktmeester in het leven geroepen. Kamp vindt het nog te vroeg om iets dergelijks in Nederland op te starten. 'Eerst maar eens kijken wat de ervaringen in Engeland zijn.'

Proef

In de agrofoodsector is een proef gestart met zelfregulering tussen afnemers en leveranciers, liet Kamp weten. 'Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt deze proef.' In het voorjaar van 2014 wil de bewindsman de proef evalueren.

Onderdeel van de zelfregulering is een geschillenbeslechting . Een neutrale instanties kan dan optreden als meldpunt, adviseur en bemiddelaar.

Meldpunt

VVD stelde deze week dat er ook een anoniem meldpunt moet komen voor oneerlijke handelspraktijken. Vooral kleinere ondernemers die onder druk worden gezet door grote afnemers zouden daar hun klachten kwijt kunnen.

Kamp wil de suggestie over anoniem melden meenemen in de proef.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer