Maat ontstemd over NMa-opinie

'De NMa is uitvoerder van beleid, niet meer en niet minder. Een stellingname over de invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid past daar niet in.' Zo reageert Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, op een opinie van Jarig van Sinderen van de NMa.

Maat+ontstemd+over+NMa%2Dopinie
© LTO Nederland

Van Sinderen, chef van het Economisch Bureau van de NMa, keert zich op de website van zijn organisatie tegen de recente stellingname over het GLB van het Europees Parlement. Dat zou volgens hem ‘terug willen naar een beleid dat de producent beschermt ten koste van de consument.’ Hij suggereert dat het GLB de Europese burger veel geld kost.

Niet passend

Maat reageert ontstemd op deze stellingname. 'Een dergelijke stellingname past NMa-medewerkers niet. Bovendien doet het artikel absoluut geen recht aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat is bedoeld om in Europa een betaalbaar voedselpakket te realiseren, niet om simpelweg de prijzen voor consumenten te drukken.'

Het GLB krijgt ook steeds meer een rol in het stimuleren van een duurzame land- en tuinbouw, benadrukt Maat. 'Dat gebeurt door randvoorwaarden te stellen aan inkomenstoeslagen (vergroening) en door innovatie te stimuleren. En dat is heel wat anders dan bescherming van de producent waar Van Sinderen tegen waarschuwt.'

Mededingingsbeleid

Vorige week zei Maat in de Tweede Kamer dat het nieuwe GLB gepaard hoort te gaan met een gemoderniseerd mededingingsbeleid. Dat beleid moet volgens hem producenten meer ruimte geven voor samenwerking en voor het doorberekenen van investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer